Vybrat výčepní zařízení na pivo nemusí být složité. Stačí jen myslet na správnou metodu chlazení a tlakový kompresor, který vám umožní čepovat jako ostřílený hostinský v hospodě.
- Filip, redaktor Heureka.cz
- Doba čtení: 4 min.
Podle čeho vybírat
Typ chlazení
Suché
Nejčastěji ochlazuje pomocí chladícího termobloku uvnitř zařízení.
Ideální na menší a nenáročné oslavy
Stačí zapojit do elektřiny
Nižší výkon chlazení
Méně efektivní při velké frekvenci čepování (kulturní akce)
Mokré
Využití vodní lázně, která nápoj chladí za pomocí ledu
Efektivnější chlazení na nižší teplotní stupně
Vhodnější na velké akce nebo do gastro provozu
Složitější manipulace
Nutnost častější údržby
Zařízení s vodním chlazením seženete v klasické stolní i podstolové variantě, kdy je chlazení ukryto pod stojanem s pípou.
Chladící výkon
Správně dimenzovaný chladicí výkon zajistí, že své nápoje vždy načepujete v optimální teplotě. Vyjadřuje se počtem litrů, který pípa dokáže ochladit za hodinu zhruba o 10–15 °C.
- Méně než 25 l/hod. – hodnota, která by měla stačit pro běžné domácí použití a při menších událostech, jako je třeba grilování s přáteli
- 25–40 l/hod. – na větší události a oslavy vybírejte v závislosti na množství účastníků v tomto rozmezí
- 40 a více l/hod. – pro velké kulturní či společenské akce o stovkách zúčastněných
Systém tlakování
Kompresorový
Vhodné na domácí a jednorázové použití
Mnohdy zabudovaný přímo v zařízení
Jednoduché používání
Nápoje rychleji ztrácejí chuť a čerstvost
Plynové bomby
Lepší celková kvalita nápojů
Nápoje vydrží déle čerstvé
Vhodnější do gastro provozu
Nutnost dokupovat plynové bombičky (oxid uhličitý, dusík, biogon)
Sháníte tlakové bombičky na doplnění? Mrkněte na příslušenství k výčepním zařízením.
Hmotnost
Komplety s chlazením a kompresorem se pohybují zhruba od 10 do 30 kg. U píp s příslušenstvím může být hmotnost i výrazně vyšší. Hmotnost je důležitá nejen s ohledem na nosnost podkladu, na němž bude pípa umístěna, ale i pro případné přenášení.
- Méně než 15,5 kg – nejmenší výčepní zařízení pro skromné oslavy
- 15,5–23 kg – větší, ale stále dobře přenosné modely
- 24–30,5 kg – mohutnější zařízení do gastro provozu
- 43 kg a více – na pevné umístění do restaurace
Funkce, které by vás mohly zajímat
- Vzduchový kompresor – integrovaný kompresor uvnitř zařízení na okamžité použití
- Termostat – regulace teploty nápoje
- Integrované chlazení – pivo bude rychleji vychlazené a připravené k pití
- Odkapávací miska – na snadnější čištění nečistot po nalévání
- Madlo – pro snadné přenášení
- Vzduchové a pivní hadice – na stlačení vzduchu a proudění tekutiny
- Naražeče – tři hlavní typy pro sudy z různých pivovarů
Příslušenství
Příslušenství k výčepnímu zařízení
Nejčastější otázky
Cena závisí nejčastěji na výkonu a kvalitě provedení výčepního zařízení. Pokud kupujete pípu jen pro menší oslavy s přáteli, postačí vám jednodušší zařízení za 5 až 14 tisíc.
Jestli sháníte výčepní pípu do ostrého restauračního nebo stánkového provozu, připravte se na cenovku od 14 do 100 tisíc v závislosti i na počtu kohoutů, čepování více nápojů najednou (postmix) nebo atraktivním designu.
Obsah balení se liší dle každého modelu, nejčastěji však výrobci k zařízením přidávají tyto doplňky:
- Spojky na naražeč
- Odkapávací miska
- Redukční ventil na tlakovou lahev
- Tlaková a nápojová hadice
- Naražeče
- Klíč na kohouty
Pokud chcete mít s instalací co nejmíň starostí, doporučujeme koupit komplet s veškerým vybavením, s nímž budete moct okamžitě čepovat.
V Česku nejčastěji najdete 3 typy: bajonet, plochý a kombi naražeč:
Bajonet – Plzeňský prazdroj, Gambrinus, Budějovický Budvar, Radegast, Platan, Lobkowicz, Klášter, Rychtář, Ferdinand, Olomouc Svatováclavský minipivovar, Polička, Zlatý bažant
Plochý – Staropramen, Ostravar, Svijany, Krakonoš, Březňák, Bernard, Holba, Starobrno, Krušovice, Litovel, Praha minipivovar Novoměstský, Praha minipivovar Richter, Praha pivovar Braník, Průhonice minipivovar U Bezoušků, Přerov pivovar Zubr
Kombi – Chodovar, Černá Hora, Herold, Hostan, Originál Kofola, Vsetín minipivovar Valášek, Vyškov, Znojmo, Kácov
Záleží zejména na typu vašeho tlakování: se vzduchovým kompresorem nápoje rychle „zvětrávají" a ztrácejí čerstvost, proto se doporučuje sud vyčepovat co nejrychleji, nejlépe do dvou dní.
Naopak s plynovou bombou můžete čepovat klidně týden a nápoj bude stále svěží. Jde o nespornou výhodu tohoto stylu tlakování, přestože je manipulace složitější, než pokud je v zařízení integrovaný kompresor.
Obvykle platí, že v restauračním provozu by se mělo celé zařízení čistit jednou za 7 dní. Pokud čepujete jen pro sebe a své přátele, je to na vás, jen si buďte jistí, že zanedbanou údržbu poznáte na chuti i konzistenci piva. Čím častější čištění, tím lépe. Minimálně externí chlazení neuškodí po každém použití propláchnout vodou.